Vanligt och farligt att ljuga på cv:t

Att ändra lite fakta på cv:t är ett vanligt sätt att tänja på sanningen, men det är riskabelt. Arbetsgivarna har ökat sin granskning av potentiella kandidater.

En rapport från brittiska The Risk Advisory Group visar att hela 25 procent av de 3 000 cv som företaget undersökte innehöll för många faktafel för att det skulle kunna handla om rena misstag. Denna rapport, och många fler likt den, har gjort att allt fler arbetsgivare använder sig av externa resurser för att granska potentiella kandidater när de ska tillsätta en tjänst.
"Gränsen är ibland hårfin men får stora konsekvenser"

Det svenska företaget Look Loser har specialiserat sig på att ta fram beslutsunderlag åt företag genom att göra personundersökningar. Filip Jermar på Look Loser, berättar att cirka 12 procent av de undersökta kandidaterna ratas på grund av att de ljugit i sin meritförteckning.
– Att man tänjer på sanningen är en sak, men att ljuga eller utelämna relevant information om sig själv fungerar inte, säger Filip.

De undersökningar som Look Loser har gjort visar att det är vanligare att män ljuger än att kvinnor gör det. Män mellan 25 och 35 är särskilt överrepresenterade i statistiken. 


Vilka är de vanligaste lögnerna?– Att man överdriver språkkunskaper, täpper igen luckor mellan tidigare anställningar och påstår att man har en akademisk examen som man inte har. Vi går direkt via institutionerna för att verifiera betyg. Studenter verkar inte alltid vara medvetna om att deras studieresultat är offentliga, säger Filip Jermar.

Har det blivit vanligare med lögner på cv:t?– Det är naturligt att människor vill visa upp sig från sin bästa sida. Arbetsmarknaden har varit tuff de senaste åren varför desperationen efter ett jobb blir större. Då är det också lättare att skönmåla sitt cv för mycket så att de blir till lögner. Gränsen är ibland hårfin men får stora konsekvenser, avslutar han.