Psykologiska test vid anställningar - vad innebär det?


Det blir allt vanligare att företag väljer att använda sig av psykologiska test i samband med att de anställer personal. Anledningen är att det gör urvalsprocessen mer rättvis och träffsäker, man kan få fram information man annars missar och risken blir mindre att omedvetna fördomar och förutfattade meningar påverkar besluten.


Asesi är Sveriges största leverantör av arbetspsykologiska test. De håller utbildningar i arbetspsykologisk testning och deras konsulter hjälper företag med t ex urval, teambuilding och karriärplanering. Asesi får ofta frågor från både företag och sökande om hur psykologiska test fungerar.

 

Vilken information ger ett test?

Ett väl utprövat psykologiskt test ger ett objektivt beslutsunderlag som gör urvalsprocessen mer effektiv för företaget, och som också ger dig intressant och värdefull information. Man ska dock komma ihåg att inget psykologiskt test är perfekt. Precis som i fallet med en väderleksprognos - man får en god fingervisning, men det finns en viss felmarginal. Både meteorologiska och psykologiska prognosinstrument har blivit bättre och bättre med åren, men vi kommer aldrig att få helt säkra besked om vare sig väder eller människor. Det vi emellertid vet, är att bra psykologiska test ger en mycket bättre prognos om hur någon kommer att lyckas med, och trivas i ett jobb, än en rad andra vanliga metoder som används i urvalssammanhang.

Vilka sorters test används?

Vid personbedömning i samband med urval används i allmänhet personlighetstest och begåvningstest. Personlighetstest ger en bild av olika personlighetsdrag som är viktiga i arbetssammanhang; begåvningstest säger något om en persons förmåga att tänka logiskt och lösa problem. Ibland kan man också mäta ytterligare någon aspekt av personligheten, såsom förmåga att ge kunder service eller urspårningstendenser under stress.

Du har rätt att få information

Följande punkter är sådant du har rätt att få reda på inför en testning:
  •  var, när och hur du kommer att testas, så att du är förberedd vid testtillfället
  •  vilka test som kommer att användas och varför man valt att använda dessa test
  •  när och på vilket sätt du kommer att få återkoppling på testresultaten
  •  hur testresultaten kommer att användas och vem som kommer att ta del av dem
  •  hur länge testresultaten kommer att sparas
  •  vem du kan vända dig till med eventuella frågor före och efter testningen.

 

Kan jag förbereda mig?

De flesta test är konstruerade på ett sådant sätt att du inte kan öva inför testet. Däremot kan du se till att du har så goda förutsättningar som möjligt att genomföra det på ett bra sätt. Att vara utsövd, komma i tid till testningen och ha ätit innan är bra.

 

Går det att fejka sina resultat?

Det är naturligtvis möjligt att svara som om man vore någon annan när man fyller i ett personlighetstest, precis som man kan försöka förställa sig vid en intervju. De flesta test som är konstruerade för att användas vid urval har dock inbyggda "lögndetektorer" som gör att det märks om man försöker förställa sina svar. Dessutom är det sällan möjligt att veta vilka egenskaper företaget vill ha hos en person på aktuella tjänsten: ens egen bild av det tänkta jobbet behöver ju inte alls stämma med de behov företaget har. Dessutom vill företaget att personen ska passa in i arbetsgruppen och i företagskulturen. Och slutligen - det är i långa loppet bäst att vara ärlig, det tjänar både du själv och företaget på.

 

Återkoppling av testresultaten

Efter testningen ska du få återkoppling på dina testresultat. Återkopplingen är en viktig del av testförfarandet, dels för att du ska få del av den information som kommit fram i testningen, dels för att resultaten ska kunna jämföras med dina egna uppfattningar. Ibland används skriftlig återkoppling vid vissa enklare test som inte kräver så mycket tolkning av resultaten.

 

Vad händer med mina testresultat?

Du har rätt att få veta vem som ska få ta del av dina resultat och på vilket sätt, hur länge testresultaten kommer att sparas och vem som har ansvar för att förstöra dem när de inte längre behövs. Du ska också kunna känna dig trygg med att resultaten förvaras och hanteras på ett sådant sätt att de inte kommer i orätta händer eller används på fel sätt. Om du av någon anledning inte vill att testresultaten ska användas har du naturligtvis rätt att kräva att de förstörs omedelbart, på samma sätt som du har rätt att inte alls delta i testningen om du inte vill det.


Vill du veta mer?

På Asesis hemsida asesi.se finns mer information om psykologiska test och hur de används i arbetslivet.

Du kan även vända dig till Stiftelsen för Tillämpad Psykologi. STP ägs av Sveriges Psykologförbund och arbetar för kvalitet i arbetslivets testanvändning.