Håll CV:t kort och koncist - information som kan uteslutas


Två sidor - mer behövs inte för att presentera din karriär. Håll det kort så att rekryteraren kan skanna av och upptäcka de viktigaste punkterna i cv:t. Det finns information som du inte behöver ta med. Yrkesverksamma och chefer som redan har flera års erfarenhet kan tillhandahålla enbart relevant information med hjälp av de här tipsen:

Skola och universitetsutbildning

Ange bara din högsta utbildningsnivå. Rekryteraren är inte intresserad av namnet på din första skola eller vilken skola du bytte till efter nian, såvida du inte söker lärlingsplats. Slutbetygen från gymnasiet spelar ingen roll för erfarna yrkesutövare och chefer. När du anger information om din akademiska karriär, räcker det att du anger namnet på universitetet, vilket ämne du studerade och vad du fick för slutbetyg.


Personlig information

Eftersom en arbetsgivare inte ska ta hänsyn till nationalitet, föräldrarnas yrke, antal syskon, etc. är sådan information i CV:t omodern och onödig.
Information om partitillhörighet eller religionsutövning är bara intressant om du söker arbete på platser där detta är av betydelse.


Lärlingskap

Om du är en erfaren yrkesutövare eller chef har du antagligen redan tillräcklig praktisk erfarenhet av jobbet, så du tjänar du inget på att ta med tidigare lärlingskap i cv:t. Lärlingskap är bara intressanta om de fyller ut tomrum i CV:t, eller om du inte har tillräckligt med erfarenhet än. I så fall ska du ta med eventuella lärlingspositioner, men du behöver inte ange lika mycket information om dem som för permanenta anställningar.


Fritidsintressen

Du måste inte ta med information om dina fritidsintressen, om de inte har relevans för jobbet. När det gäller fritidsintressen är det bäst att lista sådana som kan ha en positiv effekt på hur du utför ditt arbete. Om du till exempel söker jobb inom marknadsföring online och har en privat blogg, kan du ange det eftersom du där får erfarenheter som kan användas i arbetet. Kalla det här avsnittet "jobbrelaterade intressen" för att framhäva sambandet och profilera dig som en intressant kandidat.