Intervjufrågor du inte behöver svara på


De gillade din ansökan, telefonintervjun med den potentiella arbetsgivaren gick bra och du har kallats till en personlig intervju. Det är goda nyheter och nu måste du förbereda dig för intervjun. Men vad händer om intervjuaren ställer väldigt personliga frågor? Ska du vägra att svara? Ska du ljuga? Säger du sanningen även om du tror att det kan ha en negativ effekt? Här följer en summering av saker du inte behöver avslöja under intervjun.

Förälskad, förlovad, gift: privat

Frågor om familjestatus och familjeplanering är vanliga när unga kvinnor intervjuas. En del företag vill veta hur troligt det är att en ny medarbetare försvinner på grund av graviditet. Men oroa dig inte: din framtida arbetsgivare har ingen rätt att ställa den här frågan. Din sexuella läggning är också privat, den ska inte diskuteras i en jobbintervju. Om intervjuaren ställer frågor om familjeliv och sexuell läggning, så kan du alltid svara att det inte är relevant för jobbet.

Tro, fack, parti: svara inte

Din potentiella arbetsgivare kanske vill veta om du är med i facket. En facklig strejk kan innebära driftförluster och kostnader för arbetsgivaren.

Frågor om fackförbund är olämpliga! De tillhör privatlivet, på samma sätt som religion eller partisympatier. Om du ändå får frågan, kan du svara "nej". Vad du än gör: börja inte argumentera. Undantag: om det är viktigt för jobbet att ha någon form av anknytning till en sammanslutning av något slag, måste du vara ärlig. Det kan t.ex. gälla en kristen förskola eller partitidningar.

Kriminell bakgrund och sjukdomshistoria

Det ligger i företagens intresse att anställa frisk personal, eftersom de inte kommer att ha ökad frånvaro pga sjukdom. Det är också förståeligt att man vill anställa medarbetare utan brottsregister. Men en intervjuare får inte ställa frågor om det här. De här frågorna är bara tillåtna om de har en direkt relevans för jobbet.

Om sådana här frågor dyker upp ändå, kan du efter intervjun ställa dig själv frågan om det här är ett företag du verkligen vill arbeta för.