Hur hittar jag ett jobb när jag är över 45?

I hela Europa diskuterar politikerna att höja pensionsåldern och demografiska undersökningar förutser en nära förestående och oundviklig brist på arbetskraft på marknaden.

Ändå tenderar arbetsgivare att avsluta samarbeten med äldre anställda alldeles för tidigt och då blir de av med all deras samlade erfarenhet och kunskaper. Det är svårt för många erfarna jobbsökande på arbetsmarknaden.

Fördomar mot äldre sökande

Sökande med lång erfarenhet drabbas ofta av fördomar. De anses dyra, geografiskt orörliga och mindre flexibla vars kunskaper anses föråldrade eller för specialiserade eller för gamla för att hantera jobbets fysiska krav. Som tur är, är inte alla arbetsgivare lika trångsynta och StepStone kan visa hur du bemöter eventuella fördomar.

Ta steget

Erfarna anställda kan vara olyckliga på sitt arbete, trots att de känner en stark lust att jobba. En del är bekväma i sin roll på arbetsplatsen och tycker att det är svårt att leta upp och söka nya utmaningar efter många år hos samma arbetsgivare. Äldre människor som är utan jobb måste komma över känslan av att de inte längre behövs. Personer med mer erfarenhet och längre arbetsliv bakom sig har 
många olika fördelar att erbjuda presumtiva arbetsgivare.

Betona dina styrkor

Motivera dig själv genom att tänka på följande saker när du söker nytt jobb:
  • Erfarenhet
    En erfaren arbetare har redan lärt sig av sina misstag till skillnad från en yngre och mer oerfaren arbetare. Du besparar företaget pengar genom att inte orsaka misstag och göra fel.
  • Lugn
    Proffs över 45 stressas och jagas inte upp lika lätt som personer i 20- och 30-årsåldern. Eftersom du har mer erfarenhet, är du mer avslappnad och trygg i din person och roll på företaget och tar itu med projekt i lugn och ro. Om saker och ting inte går som planerat, är du mer balanserad och blir inte lika uppstressad. Du har ingenting att bevisa och kan vara medlande eller bestämd, beroende på vad som krävs. Ditt sinneslugn och din kompetens är viktiga trumfkort.
  • Stabilitet
    Erfarna och äldre personer har ofta ett etablerat privatliv - ett ordnat boende, barn som har flyttat hemifrån, lever i en stadig relation - och därmed kan hantera eventuella kontorsproblem på ett mer överlagt sätt.
  • Lojalitet
    Du fick förmodligen en mer traditionell uppfostran, med värderingar som börjar komma på modet igen: med starkare integritet och lojala band till arbetsgivaren.

Leta inte bara bland jobbannonser när du letar efter jobb. Använd även det professionella nätverk som du har byggt upp under din karriär. Glöm inte heller att se över kontakter i ditt personliga nätverk -  familj, vänner och grannar exempelvis. Någon kan veta något eller ha kontakter som kan hjälpa dig att hitta ett jobb. Aktivt nätverkande kan betala sig.

Ansökan: ställ upp prioriteringar

För mer erfarna kandidater är det viktigt att betona rätt delar i ansökan. Under din karriär har du samlat på dig stor erfarenhet och utbildningar. Fokusera på det viktiga så att arbetsgivaren med en gång förstår vilka dina talanger och styrkor är. Se till att ha med att du känner till den senaste tekniken och utvecklingen på ditt expertområde. Din ålder och erfarenhet, kompetens och tidigare nådda professionella resultat är stora plus i ansökan.